3 важни съвета, за да расте кученцето ни здраво

Малкият четириног приятел е вече у дома. Къщата е пълна със смях, той е любопитен да опознае новия си дом и новите си стопани и неуморно си играе с всичко, което се изпречи пред погледа му. Неусетно тази малка пухена топчица успява да открадне сърцето ни и със своята симпатична безпомощност и любопитство ни кара да се почувстваме като грижовни родители, от чиито решения зависи неговото бъдеще. Факт - съвместният ни щастлив живот до голяма степен зависи от условията и грижите, които предстои да положим за него. Ето и най-важните от тях, които не бива да забравяме.

Добра информираност и навременни мерки. Това е част от нашата отговорност като стопани. Взимайки нов член на семейството у дома, ние трябва да следим за здравословното му състояние и да сме запознати с неговите навици и физически данни, за да можем да разпознаем наличието на проблем или нещо извън нормата. Добре е още в началото да посетим ветеринар, който да ни обясни кои са най-често срещаните болести за конкретната порода и кои са най-важните показатели, които трябва да следим.

Ако има възможност, може да се информираме и за родителите на нашето кученце - дали са имали някакви заболявания, защото някои от тях се предават по наследство и можем да предотвратим или забавим тяхната поява, ако реагираме своевременно.

Тазобедрената дисплазия например може да бъде породена от фактори, за които дори не подозираме, че могат да повлияят негативно. В процеса на растеж може да се окаже опасно кученцето да се натоварва прекалено или обратното - да не се движи достатъчно. Прехранването също може да създаде предпоставка за подобни здравословни проблеми.

Пълна купичка с храна, пълна къща с любов! Така стоят нещата в главата на нашето пале, но не и в нашата. Понякога се “подхлъзваме” по умоляващите му очи, с които ни подтиква да споделим храната си с него, но не трябва да се поддаваме, защото ние сме тези, които знаят защо не е хубаво да го приучаваме да получава всичко, което иска. Храносмилателната система на кучетата е различна от нашата. Не може и не трябва да ядем една и съща храна. Не трябва да забравяме, че в нашите ястия често има сол и подправки (лук и чесън), които не се препоръчват за животни и са опасни за тях.

Да, домашно приготвената храна може да е вкусна за нашето малко кученце и е по-добре да дадем на него остатъка, отколкото да го изхвърлим. Но именно този тип мислене трябва да избегнем и да възпитаме добри навици както в нас самите, така и в него. Ако кученцето се храни само с “човешка” храна, няма как да му гарантираме всички необходими хранителни съставки, от които то има нужда за развитието си. А тези липси можем да забележим едва с времето, когато вече е късно.

Колко много могат да означават малките жестове… Това може да са моментите, когато нашето пале слага лапичка върху ръката ни, за да ни  напомни да го погалим. Но това са и малките неща, които правим за здравето му. Във фазата на растеж е много важно за развитието на костите да се набавя необходимото количество калций, особено при кученца, които се хранят предимно с месо, което осигурява предимно фосфор. За здравето на ставите се препоръчват също и глюкозамин и хондроитин сулфат. Съществуват различни добавки, с които можем да сме сигурни, че те присъстват в менюто.

За да сме сигурни, че осигуряваме най-доброто на нашия любимец, трябва да изберем храна, подходяща за възрастта и килограмите му. В помощ тук може да са ни хранителните таблици, създадени от експерти. Винаги можем да направим и справка за състава и да изберем от голямото разнообразие суха храна за малки кученца. А ако поръчаме сега онлайн, ще получим 25% отстъпка за хранителна добавка Ebi-Vet Gelenk Aktiv с код Ebi-Vet. Тази хранителна добавка поддържа структурата на костите и хрущялите и съединителната тъкан и е подходяща както за бебета, така и за възрастни кучета. Един малък подарък за здраве, който да добавим към купичката!


Коментари:

Все още няма коментари!


To leave a comment, please login as a memberСвържете се с нас

Свържете се с нас и ние ще ви върнем обратен отговор в най-кратък срок. Може да използвате телефоните за връзка, имейл адреса и формата за контакт.

Към контакти

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

За поръчки над 50лв.

Нашите продукти ще бъдат доставени до вас напълно безплатно.

НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ

Наложен платеж

Нашият магазин предлага разннобразни методи за разплащане.

ОНЛАЙН ЧАТ

Консултация по всички въпроси

Свържете се с нас в рамиките на работния ден чрез нашия онлайн чат.

- Последно от блога

 

Как да се справим с винаги гладното куче?
Как да се справим с винаги гладното куче?

Усещането за пълен или празен стомах засяга кучетата точно както нас. Разликата е, че те не могат да си помогнат ... но могат да опитат! Всички сме изпитвали относително безвредното им поведение, очите на кученцето, накланянето на главата, глава в скута ви под масата за вече

Прочети повече

Нюзлетър

...и научете първи за най-новите ни продукти и отстъпки!