Как да предотвратим появата на тазобедрена дисплазия - болестта на големите породи кучета?

Всяка една порода кучета има своя специфика - както на характера, така и чисто физиологична. Избирайки си куче от голяма порода, трябва да знаем, че вниманието ни, особено през първите месеци на растеж, трябва да е насочено към здравето и по-специфично - към костната система. Това се дължи на факта, че големите и гигантските породи много често страдат от дисплазия на тазобедрената става.

 

Какво представлява тазобедрената дисплазия? Като заболяване тя е диагностицирана за пръв път през 1935 година. По своята същност това е неправилно формирана става, която не се прилепя плътно към ямката заради слаби мускули и твърде меки тъкани около нея. Ставните повърхности губят контакт, а всяко движение и натоварване лека по лека ги износва и уврежда. Това освен, че води до болезнено усещане в кучето и нежелание за движение, може да стане причина и за развитие на остеоартрит.

 

Кои породи най-често страдат от това заболяване? Това категорично са големите и гигантски породи, но преди всичко чистите породи:  немска овчарка, лабрадор, голдън ретривър, ротвайлер, нюфаундленд, немски дог, санбернар, неаполитански мастиф, английски булдог, чау-чау и пр. Диагностицирани са общо 82 породи кучета. Възможна е и поява и при смесени породи, ако двете изходни такива са предразположени към заболяването.

 

Кога се появява заболяването? Възможно е то да се появи още в много ранна възраст, тъй като големите породи имат по-интензивен растеж. Обикновено това се случва между 3 и 10 месец. Затова се препоръчва да се прави тест за дисплазия около 4-тия месец, особено при застрашените породи. При възрастните кучета заболяването се наблюдава най-често след 9-тата година.

 

За какво да внимаваме? Трябва да бъдем внимателни дали кученцето има по-странно поведение след физическа активност или сутрин след ставане, дали дава признаци на болка или леко накуцва. Трябва да следим за промяна в походката му, леко криволичене или странни подскоци.

 

Защо се появява тазобедрената дисплазия? Вероятно е тя да бъде предадена по наследство, но това са около 20-25% от случаите. Друга възможна причина може да бъде храненето, особено ако то е прекомерно. Повишеното тегло увеличава рисковете за поява на заболяване, както при младите кучета, така и при възрастните. Не трябва да бъде подценяван и външният фактор - движението. Ако то е прекомерно, ставата може да се износи по-бързо. Негативно влияние може да има и спорадичната физическа активност т.е. ако извеждаме кучето и го претоварваме само през почивните дни, а през останалото време то не се движи.

 

Как се лекува? Може да се пристъпи към лечение или по-скоро облекчаване на остеоартрита, който се появява вследствие на тазобедрената дисплазия. Това става чрез подходяща диета, добавки и противовъзпалителни медикаменти. Прилагат се и специални упражнения, които да тренират мускулите и да натоварват умерено ставите. Обездвижването е противопоказно. Стопаните могат да правят и масажи и компреси. Има и други практики, които дават добър ефект, като ултразвук, акупунктура, стречинг. В допълнение може да осигурим на кучето по-добри условия у дома и навън - да разположим купичката му с храна на подходяща височина, да го извеждаме с кучешки дрехи и да му осигурим необходимата и облекчаваща топлина.

 

Може да се предприеме и медикаментозно лечение, но тук е задължителна консултация със специалист, тъй като някои лекарства имат спорен ефект върху кучета. Както при хората, така и при четириногите, ставните заболявания се повлияват добре при прием на хранителни добавки като глюкозамин и хондроитин. Те спомагат за синтеза на нови клетки, нямат странични ефекти, но е необходимо да се приемат продължителен период от време.

 

Ако се налага, може да се наложи и хирургично лечение или поставяне на изкуствена става при кучета със сериозни дегенеративни изменения. Трябва да се има предвид обаче, че понякога тези интервенции крият риск от усложнения.

 

Как да предпазим кучето? Ако то е от голяма порода, е желателно да пристъпим към превенция още през първите рискови месеци. Тя се състои в добавяне на колаген, хиалурон и глюкозамин под формата на добавки към храната. Именно тези полезни съставки се съдържат в Ebi-Vet Gelenk Fit , който се ползва за профилактика и лечение на дегеративни ставни заболявания (артрити, тазобедрена и лакътна дисплазия).


Коментари:

Все още няма коментари!


To leave a comment, please login as a memberСвържете се с нас

Свържете се с нас и ние ще ви върнем обратен отговор в най-кратък срок. Може да използвате телефоните за връзка, имейл адреса и формата за контакт.

Към контакти

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

За поръчки над 50лв.

Нашите продукти ще бъдат доставени до вас напълно безплатно.

НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ

Наложен платеж

Нашият магазин предлага разннобразни методи за разплащане.

ОНЛАЙН ЧАТ

Консултация по всички въпроси

Свържете се с нас в рамиките на работния ден чрез нашия онлайн чат.

- Последно от блога

 

Подрастващи кучета от едри и гигантски породи

Ортопедичните заболявания при подрастващите кучета са често разпространен проблем. На тях се падат 25% от случаите за търсене на ветеринарна помощ. От тях 70% са патологии на крайниците, като 20% от тях са в следствие на неправилно хранене. Над 22% от болните животни са под 1 год

Прочети повече
Проблеми с аналните жлези

Проблемите с аналните жлези са често срещани и силно неприятни за домашните любимци и собствениците им! Това е по-малко разпространено при котките, но и те могат да бъдат засегнати.
Съдържащ остра, мазна течност, правилно функциониращи анални жлези см

Прочети повече
Как да предотвратим появата на тазобедрена дисплазия - болестта на големите породи кучета?

Всяка една порода кучета има своя специфика - както на характера, така и чисто физиологична. Избирайки си куче от голяма порода, трябва да знаем, че вниманието ни, особено през първите месеци на растеж, трябва да е насочено към з

Прочети повече

Нюзлетър

...и научете първи за най-новите ни продукти и отстъпки!